0898 236 609
Обучение по фотография за начинаещи в гр. Русе
За допълнителна информация и записвания
480
00
лв.
Ранно записване
540
00
лв.
Регулярна цена
Въведете своя e-mail адрес или телефонен номер, за да се свържем с вас, когато обявим отново същото събитие.
Здравейте, ще се радваме да отговорим на вашия въпрос.

Курс по фотография - начално ниво гр. Русе

25 срещи, над 50 учебни часа и 1 фотографска екскурзия.
Фотографията е пътешествие, в което откриваме красотата на света и запечатваме спомените си. Фотографията е визуална поезия без думи и жестове, която оставя следа в сърцата на другите. Ние сме най-голямото фотографско училище и знаем пред какви въпроси и трудности е изправен всеки начинаещ. 

Минало събитие. Следващата дата е планирана за: 28 Септември 2024.
Информацията за програмата, датите и цената е възможно да се променят след официалното обявяване на курса!
Тип обучение: присъствено

Фотографията е едновременно визуално изкуство и универсален език, чрез който ние показваме как възприемаме света около себе си и разказваме историите си по свой уникален начин. Историите, които ще живеят в нашите снимки: как растат децата ни, как остаряват родителите ни, с кого и къде сме били и какво ни е впечатлило, зависят от умението ни за работа с камерата и светлината.

Kурс по фотография за начинаещи, Курс по фотография - начално ниво

С нашия курс не искаме да Ви обещаваме, че ще превърнете хобито си в професия. Обещаваме Ви нещо много повече - че ще се влюбите във фотографията и ще гледате на снимките с други очи.

Обучението в сферата на фотографията е дълъг процес и ще се радваме да направим първата стъпка заедно, ако Вашите желания съвпадат с нашите цели:

 • искате да се научите да снимате;
 • искате да разказвате своите истории чрез снимки;
 • искате да намерите приятели, с които да споделяте хобито си.

Kурс по фотография за начинаещи, Курс по фотография - начално ниво

Методиката ни не е съобразена с изискванията на МОН, а с пазара и актуалните тенденции за обучение в сферата на фотографията. Целта ни не е да Ви поднесем всичко наведнъж, защото процесът на обучение изисква време за упражнение, грешки и експерименти.

В долната част на страницата можете да намерите и разгледате снимките от финалните изложби и учебния процес на наши курсисти от предходни обучения.

Лектори ще бъдат едни от най-добрите и популярни фотографи в своите жанрове. Участниците ще могат да се докоснат до техните различни гледни точки, похвати и техники:

 • Явор Седянков - Основи на фотографията
 • Севдалина Кинова - Детска фотография
 • Николай Ковачев - Пейзаж (основни похвати)
 • Асен Николов - Асистент

Опознайте нашите лектори

С този курс сме си поставили следните задачи:

 1. Да опознаем фотоапарата си, да се научим да извличаме максимума от него и завинаги да забравим за режим "Auto".
 2. Да спрем да “щракаме”, а да се научим да виждаме и да боравим със светлината и как да изграждаме композиция. Да приемем, че добрите снимки предполагат и доста неудобства като ранно ставане рано или късно лягане, работа с непознати, импровизация и бързи решения.
 3. Да развием взискателност към уменията си и критично отношение към снимките си.
 4. Обучението преминава под формата на лекции и упражнения по утвърдена методика. По време на лекциите се обясняват основните термини и правила, а при упражненията имате възможност да експериментирате и изпробвате новопридобитите знания с помощта на лектор и асистенти.
 5. Да се забавляваме! Много! Със себеподобни.

Kурс по фотография за начинаещи, Курс по фотография - начално ниво

Часове и продължителност на лекциите и упражненията:

 • Лекциите се провеждат през седмицата от 19:00 до 20:30 (стараем се да приключваме навреме).
 • Упражненията са с продължителност от 90 минути и се провеждат през почивните дни, в различно време според темата и метеорологичните условия. При по-голям брой курсисти, те се разделят на по-малки групи, за да бъде по-добре усвоен материалът.
 • Датите за финалното парти и за изложбата се определят в хода на курса.
 • След завършване на курса участниците получават удостоверение с холограмен стикер за преминат курс по фотография.

Covid-19 мерки и сценарии по време на криза:

 • Вариант 1): Пълна забрана за събиране на открито и закрито - курсът ще бъде подновен след отмяна на мерките.
 • Вариант 2): Забрана за събиране на закрито - лекциите и анализите на кадрите ще се състоят онлайн в наша платформа, а упражненията ще се провеждат според епидемиологичните указания.
 • Вариант 3): Забрана за пътуване между определени градове - ако лекторите нямат възможност да пътуват, лекционните занятия ще се провеждат онлайн, а упражненията ще се провеждат с титуляра за текущия град.

Kурс по фотография за начинаещи, Курс по фотография - начално ниво

Програма по дати и часове за гр. Русе:

27.09.2023 (ср) Първа среща - въвеждаща лекция
Лекция с лектор: Явор Седянков
Кои сме ние и как ще провеждаме обучението. Запознаване и създаване на група за курса по фотография.
28.09.2023 (чт) Видове фотоапарати и обективи
Лекция с лектор: Асен Николов
Сравнителни характеристики на различните класове и поколения фотоапарати. Основни харектеристики на фотографската оптика. Предимства и недостатъци на различните типове и поколения.
30.09.2023 (сб) Упражниение за опознаване на техниката
Упражнение с лектор: Асен Николов
Упражнение за разучаване на основните функции, бутони и настройки. Как правилно да използваме спусъка на фотоапарата. Видовете обективи и как да ги използваме. Запознаване с режима за ръчни настройки М.
04.10.2023 (ср) АБВ във фотографията: бленда, скорост и исо
Лекция с лектор: Николай Ковачев
Свойства на блендата, предимства и недостатъци като изразно средство. Скорост на затвора и обкръжаваща среда и как си взаимодействат. Исо - ограничения и възможности на техниката с която разполагаме. Видове мерене и как си взаимодействат бленда, скорост и исо.
05.10.2023 (чт) Основни принципи за работа с фотоапарат, автоматични режими A/Av, S/Tv, P
Лекция с лектор: Асен Николов
Основни режими за работа на фотоапарата. Видове авоматично измерване на експозацията.
07.10.2023 (сб) Упражнение - Как да изберем подходяща светлосила, фокусно разстояние и поле на рязкост.
Упражнение с лектор: Асен Николов
Упражнение на бленда, скорост и исо.Цели на упражнието: 1) на упражнението да се разбере функцията на блендата като изразно срество за да се използва по-най-правилния начин. 2) да се разбере как работи скороста на затвора и как това взаимодейства с обкръжаващата среда. 3) да раберем какво е ИСО и как да го позваме. 4) Да започнем да познаваме какво ни показва светъломера в камерата.
11.10.2023 (ср) Фокус и баланс на бяло
Лекция с лектор: Явор Седянков
Видеове режими и зони за фокусиране. Кога и защо да се иползва даден режим. Видове бял баланс и кога се използват. Техническо сравнения на различните поколения и класове фотоапарати при фокусиране
12.10.2023 (чт) Фотоаксесоари
Лекция с лектор: Явор Седянков
Сравнителна характеристика на най-полезните и необходими фотоаксесоари: карти памет, стативи, батерии, раници, филтри, дистанционни спусъци, комплекти за почистване, преходници, телеконвертори и др. От кои аксесоари имаме нужда и как да ги подберем.
14.10.2023 (сб) Упражнение - Как да изберем подходяща светлочуствителност, скорост на затвотра и тип на фокусиране.
Упражнение с лектор: Асен Николов
Упражнение как да фокусираме в различни ситуации и какви настройки и автофокусни режими на камерата да използваме. Работа с афтофокусната система: 1) Фокусиране и прекадриране на статичен обект (портрет, пейзаж, архитектура). 2) Фокусиране на движещ се обект (стрийт, деца, спорт). Бонус: Панинг ефект на движещ се обект.
18.10.2023 (ср) Основни композиционни правила
Лекция с лектор: Николай Ковачев
Основни композиционни правила във фотографията. Какво представлява композицията във фотографията и защо е толкова важна? Композицията като изразно средство във фотографията. Правила, техники и средства за композиция.
19.10.2023 (чт) Естествена светлина
Лекция с лектор: Явор Седянков
Какво е естествена светлина? Основни характеристики. Видове естествена светлина във фотографията. Предимства и недостатъци на естествената светлина. От коя светлина имаме нужда? Светлината като основно изразно средство. Как да използваме естествената светлина в нашата фотография.
21.10.2023 (сб) Упражнение за работа с естествена светлина и композиция на кадъра
Упражнение с лектор: Асен Николов
Kак на терен да изградим нашата композиция. Как на практика да използваме композиционните правила като наш помощник. Kак да използваме естествената светлина в нашите фотографии. 1) Снимане преди златния час. 2) Снимане по време на златния час. 3) Снимане в синия час.
25.10.2023 (ср) Базова обработка на фотографии. Дискусия по предварително предоставени материали в ACR - Photoshop & Lightroom
Лекция с лектор: Явор Седянков
Дискусия за Adobe Camera Raw & Lightoroom по предварително предоставени видео материали за самоподхотовка. Основни и локални корекции по снимка. Съвети при обработването на пеизаж, портрет и чернобяла фотография.
28.10.2023 (сб) Екскурзия за 1 или 2 дни (пътуване на собствени разноски) Акцент туристическа, стрийт и пейзажна фотография.
Екскурзия с лектор: Явор,Асен,Николай
Ще снимате много, изгреви, залези, модели - каквото позволи времето. Екскурзията препоръчваме да не се изпуска. По време на екскурзията се научава най-много.
02.11.2023 (чт) Пейзаж - основни похвати
Лекция с лектор: Николай Ковачев
Що е то пейзаж? Къде и как да го търсим? Технически похвати за заснемането му Въздействие на пейзажа върху зрителя. Избор на гледна точка и светлина.
04.11.2023 (сб) Пейзаж - упражнение
Упражнение с лектор: Николай Ковачев
Снимане на пейзаж.Работа с различни обективи и филтри.Търсене на идеалната гледна точка и светлина.
08.11.2023 (ср) Пейзаж - дискусия на направените кадри и насоки за обработка.
Лекция с лектор: Николай Ковачев
Коментар и дискусия на заснетите пейзажи.Идеи и съвети за подобряването на нашите пейзажни кадри.
09.11.2023 (чт) Портрет деца – подготовка и реализация на детски снимки
Лекция с лектор: Севдалина Кинова
Необходима техника/екипировка за заснемане на деца. Композиция, светлина и локации при детската фотография. Подход и работа с децата от различните възрастови групи. Индивидуални, групови и семейни портрети.
11.11.2023 (сб) Портрет деца – упражнение
Упражнение с лектор: Севдалина Кинова
От перспективата до снимката. Снимането на дете е особено предизвикателство,но може да бъде и възнаграждаващо преживяване.Лицата на децата имат ярки, големи очи и невинни усмивки,Ще опитаме да ги уловим в пълният им блясък.
15.11.2023 (ср) Портрет деца - Обзор и дискусия на направените кадри и насоки за обработка.
Лекция с лектор: Севдалина Кинова
Дискусия по темата "Портрет деца". Ще се обсъждат снимки направени по време на упражнението, както и снимки на курсисти правени преди или по време на курса но по текущата тема.
16.11.2023 (чт) Портрет – Позиране
Лекция с лектор: Явор Седянков
Портрет.Видове портрет.Технически похвати за заснемането му.Влияние на светлината върху човешкото лице.Избор на ракурс и визия на нашия портрет.
18.11.2023 (сб) Портрет – упражнение
Упражнение с лектор: Явор Седянков
Снимане на портрет.Избор на обектив и гледна точка.Влияние на задния план
22.11.2023 (ср) Портрет – обзор и дискусия на направените кадри и насоки за обработка.
Лекция с лектор: Явор Седянков
Анализ на заснетите портрети.Идеи за подобряването им.Дискусия по темата.
29.11.2023 (ср) Обсъждане на кадри за изложба - преди и след обработка. Kакво можем да подобрим? Дискусия по снимки на курсисти.
Дискусия с лектор: Явор Седянков, Асен Николов
Най-важната част от курса, дискусия по снимки на курсисти. В нея всеки ще трябва да си прерови снимките и с научената по време на курса информация ще може сам да се поучи от грешките си. Изложбата е важна за нашите курсисти, защото тя ги прави по-критични, взискателни и наблюдателни.
08.12.2023 (пт) Финално парти
Купон с лектор:
--.--.---- Изложба

Организаторите имат право да извършват промени в учебния план, когато това е необходимо.

За допълнителни въпроси и записвания:
Явор Седянков +359 (0) 898 236 609

Цени и записване:

Цена на курса при заплащане на цялата сума до
23.9.2023г.: 480.00 лв.

Стандартна цена на курса: 540.00 лв.
При заплащане на стандартна цена има възможност за плащане на вноски.

 • Авансово плащане от 150.00 лв. преди започването на курса.
 • Втора вноска до 15.10.2023 г.,
 • Oстаналата сума се плаща до 12.11.2023 г.

Как да ни откриете

Място на провеждане:
47 Art and Culture center, ул. „Борисова“ 14, 7000 ж.к. Хъшове, Русе

Изисквания към курсистите

 • Личен фотоапарат или планирана покупка за такъв
 • Компютър
 • Свободно владеене на български език - обучението се провежда на Български език

Снимки от предходни курсове

Искате ли да научите повече за учебния процес, можете да разгледате следните галерии:

Споделени истории през обектива

Снимки от изложби

В тази секция ще ви запознаем с работата на нашите курсисти, които успешно са завършили курса по фотография - начално ниво. За нас финалната изложба е специално събитие, в което нашите курсисти демонстрират своите умения и таланти. Ние се гордеем с тяхната работа, защото тя отразява красотата на света през обективите чрез изумителни портрети и разказани вълнуващи истории. Всяка снимка носи отпечатъка на техните талант и душа.

Снимките са създадени с много желание, страст и вдъхновение. Ако искате и вашите снимки да разказват въздействаши истории, не се колебайте да се присъедините към нашите курсове по фотография.

Здравейте,
ще се радваме да отговорим на вашия въпрос.